Currently set to Index
Currently set to Follow
skip to Main Content

Wat zijn de voordelen van een lithium accu ten opzichte van een gel accu?

De gel accu is een bekende accu naast de Lithium LiFePO4 accu’s. Kampeerders spreken steeds vaker de voorkeur uit voor de laatste. Dat heeft voor een deel te maken met het lichte gewicht. Het gewicht is inderdaad een voordeel dat niet moet worden onderschat. Maar er spelen meerdere factoren een rol dan alleen het gewicht. In deze blog lichten we de voornaamste verschillen toe.

Of uw camper nu is uitgerust met een gel accu of een lithium LiFePO4 accu, het voornaamste aspect is dat u zelf kunt onderbouwen waarom u in uw camper voor het een of het ander kiest. Eigenaren van een camper zijn vaak reizigers die net iets meer kilometers maken dan de caravanners. Ze houden van hun vrijheid en willen niet beperkt worden tijdens hun reis. Juist daarom is het voor hen zo belangrijk om over de juiste middelen te beschikken die het reizen veraangenamen.

Allebei onderhoudsvrij

Bij de koop van een camper komt automatisch ook de aanschaf van een geschikte accu kijken. Afbeelding van een PowerXtreme accu voor camperIn tegenstelling tot de lood accu zijn de gel en lithium LiFePO4 accu’s voor een camper volledig onderhoudsvrij. Inmiddels zijn de accu’s voor caravans en campers zo ver doorontwikkeld, dat de Lithium accu niet alleen de voorkeur heeft boven de lood accu maar ook boven de gel accu. We benoemden het al eerder, één van de grootste voordelen is het lichte gewicht van de Lithium accu: een kleine 7 kilo. Een gel accu is weliswaar al iets lichter dan een 30 kilo zware loodaccu maar nog steeds vrij zwaar. Wat zijn andere voorname verschillen?

Milieu

Voor het milieu is de lithium LiFePO4 accu een stuk vriendelijker dan de gel accu. De LiFePO4 is dan ook volledig recyclebaar. Het zit ‘m in de details, daarom willen we het verschil hier toch aankaarten: Bij de gel accu is sprake van een lage zelfontlading, waarbij die van de Lithium accu zeer gering genoemd mag worden.

Kans op overladen

Een niet te missen punt van aandacht is de gevoeligheid voor overladen. Hiervan is sprake bij de gel accu. Let daar goed op, want dit kan blijvende schade veroorzaken. De lithium accu is voorzien van een regelsysteem dat onder andere de spanning controleert, zodat de accu niet te diep ontladen raakt of overladen kan worden. Hierdoor benut u de maximale capaciteit. Handig, wanneer u gedurende langere tijd op een plek kampeert waar u niet eenvoudig over stroom beschikt.

In deze blog hebben we de voornaamste verschillen tussen twee populaire accu’s toegelicht. Vanwege de voordelen die de lithium LiFePO4 accu’s bieden, hebben we ons toegelegd op de verdere ontwikkeling hiervan. Dat heeft geresulteerd in de PowerXtreme accu’s van de LiFePO4 energiesystemen.

Advies

Dankzij onze kennis en expertise op dit vlak kunnen we u nog verder informeren. We zijn benieuwd naar de vakantie of verre reis die u van plan bent te maken. Op basis van uw situatie kunnen we u voorzien van een passend advies met betrekking tot de verschillende soorten accu’s waarmee u uw camper kunt uitrusten.