Hoe werkt een caravanmover?
Het is vaak een lastige klus: de caravan op z’n plek krijgen na aankomst op de bestemming. De gemiddelde caravan heeft een behoorlijk gewicht en het manoeuvreren, op vaak ongelijke grond, brengt soms frustraties met zich mee.
Het manoeuvreren is bovendien vaak de oorzaak van beschadigingen aan uw caravan. Met een caravanmover is dat alles verleden tijd. Maar hoe werkt een caravanmover nu precies? In dit artikel leggen we u de werking van een caravanmover uit en welk gemak het u brengt.
Hoe werkt een caravanmover en welk gemak brengt het u?
Een caravanmover, ook wel rangeerstysteem genoemd, is een apparaat waarmee u uw caravan via een afstandsbediening op z’n plek krijgt. Of u nu op een toeristische camping staat met veel te krap bemeten plekken, of op een afgelegen grasveld met hobbels en kuilen; met een mover zet u de caravan heel eenvoudig op z’n plek, zonder dat u uw medekampeerders om assistentie hoeft te vragen. Dat heeft zo z’n voordelen:
- Geen geduw en getrek meer aan uw caravan
- Achteruitrijden met de caravan is niet meer nodig
- Slechts één persoon is nodig om de caravan aan- en af te koppelen
- Minder kans op schade aan uw auto en caravan
Werking van de caravanmover
Hoe een caravanmover werkt, is eigenlijk vrij eenvoudig. Een caravanmover bestaat uit twee krachtige elektromotoren met aandrijfrollen, een accu, een acculader en een draadloze afstandsbediening. De twee elektromotoren worden onder het chassis van de caravan gemonteerd, bij de banden. De accu wordt zo dicht mogelijk bij de as gemonteerd voor een goede gewichtsverdeling.
Om de mover te gebruiken, worden de aandrijfrollen op de banden geplaatst. Vervolgens kunt u met de afstandsbediening de mover bedienen. Wilt u de caravan naar links laten rijden, dan wordt de motor aan het rechterwiel aangezet. Wilt u naar rechts, dan gaat de linkermotor aan de gang. Door beide motoren aan te sturen, kan de caravan naar voren en naar achteren worden verplaatst. Bij het loslaten van de knop komt de caravan direct tot stilstand. Dankzij de goede tractie kan een mover de caravan verplaatsen op grind, gras, zand, klei en sneeuw. Zo kunt u de caravan op de centimeter nauwkeurig verplaatsen, totdat hij exact goed staat.
Volautomatisch of halfautomatisch
De caravan komt in beweging door het plaatsen van de aandrijfrollen op de banden. Bij sommige movers wordt dit elektrisch gedaan door middel van de afstandsbediening (volautomatisch), bij andere movers moeten de aandrijfrollen handmatig op de banden worden geplaatst (halfautomatisch). Het zal u niet verbazen dat een volautomatische caravanmover qua prijs iets hoger ligt dan die van een halfautomatische. Voor dit prijsverschil krijgt u dan ook nóg meer gemak bij het manoeuvreren van uw caravan. Het plaatsen van de aandrijfrollen vergt namelijk wel enige oefening. Worden ze niet juist op de banden geplaatst, dan werkt de mover niet optimaal. Bij Emergoplus vindt u zowel volautomatische als halfautomatische movers in het assortiment. Wij adviseren u graag bij het maken van uw keuze.
Meer informatie? Neem contact op
Na het lezen van dit artikel is het u hopelijk duidelijk geworden hoe een caravanmover werkt. Wilt u meer weten over movers of wilt u graag advies bij de aanschaf van een mover? Neem gerust contact op, wij helpen u graag verder.