Currently set to Index
Currently set to Follow
skip to Main Content

Wat kost een caravanmover en hoe lang gaat hij mee?

Een caravanmover brengt heel wat gemak met zich mee. Bij aankomst op de camping wordt de caravan met slechts een druk op de knop op zijn plek gezet. Maar om zo’n caravan in beweging te brengen is heel wat kracht en techniek nodig.

Een caravanmover is dan ook over het algemeen geen goedkope uitgave. Maar wat kost een caravanmover nu precies en hoe lang gaat een mover ongeveer mee? En zijn er tips om de levensduur de optimaliseren? U leest het in dit artikel.

Wat kost een caravanmover gemiddeld?

Wat een caravanmover gemiddeld kost, is lastig te zeggen; de prijzen van movers kunnen namelijk wat uiteen liggen. Dat komt vaak door het verschil in gebruikte materialen en de technische specificaties. Maar ook functionaliteiten spelen een rol: is een mover volautomatisch of halfautomatisch? Daarnaast is het gewicht van invloed; het zo licht mogelijk krijgen van een mover en zijn accu vergt jarenlange ontwikkeling en deze ontwikkelingskosten worden doorberekend in de prijs van het product. De sterkte van de accu is uiteraard ook van grote invloed op de prijs. En tot slot kunnen ook de garantievoorwaarden en technische support een rol spelen in wat een caravan mover kost.

De startprijs van een caravanmover

De aanschafprijs van een mover begint doorgaans tussen de € 900,- en € 2.300,-. Daar Afbeelding van een Titanium Xtreme X20 caravan moverkomen nog kosten voor een accu, acculader en eventueel montage bij. De prijzen voor de accu en acculader zijn afhankelijk van de capaciteit. De prijs voor montage verschilt per dealer, maar telt zo’n 4 à 5 uur aan werkloon en eventueel transportkosten of voorrijkosten, indien dit op locatie gebeurt.

Hoe lang gaat een mover mee?

Wanneer je een grote uitgave doet, wil je er natuurlijk zo lang mogelijk plezier van hebben. Zo ook met een caravanmover. De levensduur van een mover ligt grofweg tussen de 7 en 10 jaar, maar is afhankelijk van het merk en het model, de degelijkheid van het product, een goede montage en hoe intensief en hoe vaak de mover gebruikt wordt.

Levensduur mover optimaliseren

Een caravanmover is een redelijk onderhoudsvriendelijk product. Toch doet u er goed aan om de mover regelmatig te laten controleren en wat klein onderhoud te laten plegen. Hiermee voorkomt u eventuele problemen:

  • Controleer regelmatig de afstelling van de mover, met name de afstand van de aandrijfrollen ten opzichte van de caravanbanden, om doorslippen te voorkomen;
  • Controleer of de mover nog goed bevestigd is aan het chassis;
  • Reinig de mover altijd aan het eind van het seizoen, voordat de caravan naar de winterstalling gaat. Met name movers die achter de as zijn gemonteerd hebben het zwaar te verduren met opspattend water, zand en modder. Smeer ook de aandrijfonderdelen met olie;
  • Controleer de banden van uw caravan regelmatig op scherpe spijkertjes of glasscherven. Deze kunnen namelijk door de aandrijfrollen van de mover verder de band in worden gedrukt, met een lekke band als mogelijk gevolg;
  • Koppel de accupool los indien u de mover langer dan drie weken niet gebruikt; hiermee voorkomt u dat de mover in ruststand toch de accu leegtrekt;
  • Het is aan te bevelen om elke twee jaar een controlebeurt uit te laten voeren door een vakman. Hij kan, naast bovenstaande punten, ook de accu en acculader doormeten en de bedrading controleren. Raadpleeg hiervoor uw dealer. De PowerXtreme accu’s kunt u via de app beoordelen.

Tot slot

De ene caravanner is de andere niet en de ene caravanmover wordt intensiever en onder zwaardere omstandigheden gebruikt dan de ander. Met de aanschaf van een mover heeft u een forse investering gedaan. Door preventief klein onderhoud te plegen, heeft u zo lang mogelijk plezier van uw mover. Met bovenstaande tips helpen we u hopelijk een aardig eindje op weg.