Currently set to Index
Currently set to Follow
skip to Main Content

Caravan mover monteren

Heeft u recent een caravan mover gekocht, of bent u van plan er een aan te schaffen? Dan komt daar de montage om de hoek kijken. Deze kunt u uit laten voeren door een monteur bij uw dealer, of u kunt kiezen voor zelfmontage.

Een caravan mover monteren kost aardig wat tijd en er is een aantal zaken waar u op moet letten. Maar bent u een ervaren doe-het-zelver met enig technisch inzicht? Dan zou u de montage zeker tot een goed einde moeten kunnen brengen. In dit artikel geven we u enkele tips met betrekking tot de montage van uw caravan mover.

Een caravan mover monteren: waar let u op?

Er is een aantal zaken waar u op moet letten bij het monteren van een caravan mover:

Plaatsing: voor of achter de wielen?

Een caravan mover kunt u zowel vóór als achter de wielen monteren. Bij montage vóór de wielen Afbeelding van een Quattro caravan movervangt de mover minder opspattend vuil en vocht op. Het risico dat de mover een drempel of stoeprandje raakt, is echter groter bij montage voor de wielen. Bij montage achter de wielen hoeft u niet bang te zijn voor drempels en stoepranden, maar vangt de mover meer opspattende modder op.

Bodemvrijheid

Een caravan mover verlaagt de bodemvrijheid met ongeveer 6 cm. Staat uw caravan normaal op de wielen, en is er zo’n 20 cm ruimte tussen de grond en het chassis, dan geeft dit geen problemen. Heeft u echter een caravan die nu al weinig bodemvrijheid heeft, laat u zich dan goed adviseren over welke mover geschikt is voor montage op uw caravan.

Invloed op de kogeldruk

Een mover zit dichtbij de as gemonteerd en heeft zodoende niet veel invloed op de kogeldruk. De plaatsing van de accu daarentegen kan wel invloed uitoefenen op de kogeldruk, indien u deze te ver van de as plaatst. Probeer deze dan ook zo dicht mogelijk bij de as te monteren.

Zelf uw caravan mover monteren

Een caravan mover wordt altijd geleverd met een handleiding, met daarin instructies voor montage en een gebruiksaanwijzing. In principe kunt u hiermee dus zelf de caravan mover monteren. Plan voor zelfmontage altijd een volledige dag in; deze tijd heeft u hoogstwaarschijnlijk nodig.
De wijze van monteren verschilt per type mover en per type caravan, maar is ook afhankelijk van de plek waar de mover wordt gemonteerd. De inbouwhoogtes voor en achter de as zijn meestal verschillend. Meet dus altijd beide kanten, zo bepaalt u waar de mover het beste gemonteerd kan worden. Houd daarbij ook rekening met eventueel een verlaagde instap van de caravan en de locatie van het waterafvoersysteem. Ook deze factoren kunnen van invloed zijn op de ruimte die u heeft.

Uw mover laten monteren door een professional

Een goede montage zorgt voor een lange levensduur van uw caravan mover. Een mover kan namelijk een storingsgevoelig product zijn indien deze verkeerd gemonteerd is. Vindt u zelfmontage te risicovol? Dan kunt u uw mover altijd door een monteur laten installeren. Vraag uw dealer naar de mogelijkheden.

Tot slot: oefening baart kunst

Na de montage is de mover direct te gebruiken. Het is aan te raden om ter plaatse even te oefenen met de bediening. Zo krijgt u wat handigheid in het gebruiken van de mover, voordat u deze gaat bedienen op lastige plekken. Blijf tijdens het bedienen van de mover ook regelmatig om uw caravan heen lopen, zodat u goed overzicht houdt op de ruimte die u aan alle kanten rondom de caravan heeft. Dreigt de caravan ergens tegenaan te botsen? Door de knoppen van de afstandsbediening los te laten, komt de caravan snel tot stilstand. Weinig gevaar dus om ergens tegenaan te botsen. Veel succes gewenst!