Waar dient u in de winter rekening mee te houden als het gaat om de accu van de caravan?
Op het moment dat de zomermaanden achter ons liggen en de winterperiode aanbreekt, kiezen de meeste caravanners voor het stallen van de caravan. De één doet dat op eigen terrein, de ander kent hiervoor een vast adres.
Wat te doen met de accu van de caravan in de winter? Gelden daarvoor nog speciale voorwaarden? Dat hangt af van het type accu dat u in de caravan gebruikt. In deze blog nemen we u mee in de gebruikersvoorwaarden van de LiFePO4 PowerXtreme accu.
Specificaties van de accu’s
De PowerXtreme is inmiddels verkrijgbaar in vijf varianten: de PowerXtreme X10, X20, X30, X75 en X125. De eerste drie accu’s zijn vooral ontwikkeld als voeding voor de caravan mover. Daarbij kan de X30 ook als volwaardige boordaccu worden gebruikt. De X75 en de X125 worden op hun beurt met name in de camper geplaatst en toegepast in de watersport.
De accu kan in de caravan blijven
Door het jaar heen en ongeacht het seizoen, kunnen dit soort accu’s volledig worden ontladen. Daardoor kunt u de accu altijd ten volle benutten. Gedurende de wintermaanden is het niet nodig de accu op spanning te houden. In theorie houdt dit in dat u de accu nooit meer uit de caravan of camper hoeft te halen.
Honderd procent capaciteit
Is de winter voorbij en gaat u de accu in de caravan weer vaker nodig hebben, dan kunt u honderd procent van de capaciteit gebruiken voordat de batterij leeg is en zichzelf uitschakelt. Dit in tegenstelling tot loodaccu’s, waar u mag u rekenen op maximaal vijftig tot zestig procent capaciteit voordat u de accu weer moet opladen.
Volledig opladen niet nodig
Gedurende het jaar –ongeacht het seizoen en warme of koude temperaturen- hoeft u de PowerXtreme accu niet volledig op te laden. Bent u een voormalig gebruiker van een lood accu, dan komt dit misschien als een verrassing. Het is inderdaad zo dat een loodaccu vanwege optredende sulfatering gaat falen wanneer deze gedurende langere tijd niet volledig wordt opgeladen.
Onder het vriespunt
Met het oog op koudere wintermaanden willen we u nog een belangrijk veiligheidsvoorschrift meegeven: laadt de accu nooit op bij temperaturen onder de nul graden. Bij tien graden onder nul treedt een beveiliging in werking. Deze beveiliging maakt laden onmogelijk. Wél kan de accu in de winter capaciteit leveren tot een temperatuur van twintig graden onder nul.
Accuklemmen loskoppelen
Eerder zeiden we al dat het niet nodig is de accu in de winter uit de caravan te halen. Heeft u toch een voorkeur voor het langere tijd in opslag bewaren van de accu, koppel dan de accuklemmen los. Hiermee voorkomt u dat de accu door sluimer gebruik wordt ontladen.
Lage zelfontlading
Bij de LiFePO4 PowerXtreme accu’s is sprake van een zeer lage zelfontlading. Hierdoor kunt u de accu zonder problemen een half jaar in opslag zetten, zonder deze te gebruiken. Dit zal geen nadelige effecten hebben op de levensduur of kwaliteit van de accu.
De accu’s die we in dit artikel hebben omschreven, zijn onderhoudsvrij. Desondanks adviseren we u om minimaal één keer per jaar de bedrading en de aansluitingen te controleren.