Stroom in de caravan: hoe gebruikt u het veilig?
Elektriciteit in de caravan: we kunnen niet meer zonder. Hoewel je als kampeerder houdt van “back to basic”, behouden we toch ook graag een stukje gemak en comfort. Waar er vroeger voornamelijk stroom nodig was voor de lampen en koelkast, wordt stroom tegenwoordig in de caravan ingezet voor tal van apparaten.
Ook op vakantie maakt u graag zelf een goede kop koffie, zoals u ‘m het lekkerst vindt. En ook de airco, waterkoker, elektrische barbecue en haarföhn worden geregeld aangezet. En wat dacht u van het opladen van de elektrische tandenborstel, smartphones en tablets? Onmisbaar dus, die elektriciteit. Maar hoeveel stroom kunt u eigenlijk verbruiken in de caravan? En welke stekkeraansluiting heeft u nodig? Wij leggen u in dit artikel graag de basics uit over stroomverbruik tijdens het kamperen.
Stroom in de caravan: 230 volt en 12 volt
Voor het gebruik van stroom in de caravan bestaan meestal twee gedeeltes. Een 230 volt gedeelte voor gebruik op de camping en een 12 volt gedeelte voor onderwerg. Onderweg wordt er namelijk ook elektriciteit verbruikt, bijvoorbeeld voor de verlichting, de koelkast, de waterpomp voor het keukenblok en stroom die nodig is voor het doorspoelen van het toilet.
Welke stekkeraansluiting?
Om stroom op de camping te kunnen gebruiken, zult u moeten weten welk stekkersysteem er wordt gebruikt. Op campings in de Benelux, Duitsland en Frankrijk is er vaak een CEE stekker aansluiting met drie pennen en soms komt u een randaarde stopcontact tegen. In veel Zuid-Europese landen is dat een penaarde stopcontact. In het Verenigd Koninkrijk wordt gebruik gemaakt van zowel de CEE aansluiting als het UK stopcontact. En in Zwitserland wordt ook een eigen aansluiting gebruikt. Uiteraard is er voor elke aansluiting een verloopsnoer beschikbaar, zodat u overal probleemloos van het lichtnet gebruik kunt maken. Maar zeer belangrijk dus om dit van tevoren te checken.
Hoeveel stroom kan men verbruiken op de camping?
Hoeveel stroom er tegelijkertijd verbruikt kan worden, is uit te rekenen met een makkelijke som. Op uw kampeerplek staat meestal bij de stroomvoorziening aangegeven op hoeveel ampère de stroomtoevoer is afgezekerd. Het land waarin u verblijft, heeft een bepaalde spanning op het lichtnet in volt; in Europa kunt u uitgaan van 230V. Om uit te rekenen hoeveel watt er verbruikt mag worden, maakt u de volgende rekensom:
ampère x volt = watt
Stel, u staat op een camping met 4 ampère, dan kunt u dus voor 4 x 230 = 920 watt aan elektrische apparaten tegelijkertijd aanzetten. Gaat u hier overheen, dan kan de zekering eruit klappen en zit u zonder stroom. Reken dus liever wat ruimer, zodat u wat speling heeft. Een andere handige tip hierbij is om in het achterhoofd te houden dat bij het aanzetten van een apparaat er over het algemeen eerst een piek is in het verbruik, die daarna afzwakt. Zet dus eerst een wat groter apparaat aan, wacht een aantal seconden en zet daarna pas de andere apparaten aan.
Stroomverbruik elektrische apparaten
Wat verbruikt een gemiddeld apparaat nu eigenlijk? Om u een beeld te geven, hieronder wat voorbeelden:
- Koelkast: 70 – 120 watt
- Verlichting: 40 watt
- Klein koffiezetapparaat: 800 watt
- Bakplaat: 800 watt
- Elektrische barbecue: 2000 watt
- Kachel: 500-4500 watt
- Reisföhn: 1800 watt
Zoals u ziet, verbruiken voornamelijk de apparaten met verwarmende functies veel vermogen. Als we uitgaan van het rekenvoorbeeld, dan wordt het dus lastig om meerdere apparaten aan te zetten. Sommige apparaten zult u zelfs helemaal niet kunnen gebruiken. Naast dat u controleert welke stekkeraansluiting er wordt gebruikt, is het dus belangrijk om te weten op hoeveel ampère de stroomtoevoer is afgezekerd. Zo weet u zeker dat u alle elektrische apparaten die u heeft meegenomen, ook daadwerkelijk kunt gebruiken op de camping. Dat is wel zo prettig. Kunt u geen gebruik maken van het lichtnet? Dan kunt u wellicht met behulp van een goede omvormer ook uit de voeten met uw boordaccu.