Currently set to Index
Currently set to Follow
skip to Main Content

Welke omvormer voor uw camper of caravan?

Kunt u geen gebruik maken van het lichtnet, maar wilt u toch apparaten in uw camper of caravan gebruiken? Dan biedt een omvormer de oplossing. Sluit de omvormer aan op de boordaccu en u heeft direct elektriciteit tot uw beschikking, waarop u uw elektrische apparaten kunt aansluiten.

Er zijn diverse verschillende omvormers op de markt. Maar wat is nu de beste omvormer voor uw situatie? Welke omvormer is geschikt voor uw camper of caravan?

De omvormer: van DC naar AC

Een omvormer, ook wel ‘DC-AC inverter’ genoemd, vormt accuspanning als het ware om in netspanning. Afbeelding van een omvormer voor gebruik in de camper of caravanDit is nodig omdat accuspanning en netspanning op enkele punten van elkaar verschillen. Het eerste verschil is het voltage: een accu heeft 12 volt en het lichtnet 230 volt. Een ander belangrijk verschil is het verschil tussen bij de accu is sprake van gelijkspanning (DC), waarbij de stroom constant van plus naar min loopt, terwijl bij 230 volt wisselspanning (AC) de stroom in een voortdurend golvende beweging heen en weer gaat. Daarnaast is er een groot verschil in stroomsterkte: een elektrisch apparaat van 230 watt trekt bij 230 volt slechts 1 ampère, terwijl dit bij 12 volt oploopt tot maar liefst 19 ampère.

Hoe ziet een omvormer er in de praktijk dan uit? De omvormer is een kastje met aan twee kanten aansluitingen. Aan de ene kant sluit u uw 12V accu aan, de omvormer doet zijn werk en aan de andere kant wordt er 230V wisselspanning aangeboden waarop u uw elektrische apparaten kunt aansluiten.

Welke omvormer voor uw camper of caravan?

Welke omvormer het beste is voor uw camper of caravan, hangt af van hoe u deze wilt gebruiken. Welke apparaten wilt u kunnen gebruiken op de omvormer? Is dat bijvoorbeeld een airco of kachel? Of slechts de oplader van uw mobiele telefoon? Omdat verschillende apparaten verschillende vermogens hebben, bieden wij inverters aan van verschillende sterktes, oplopend van 300 Watt tot 3000 Watt.

De inverters uit de PurePower serie zijn uitermate geschikt voor gebruik in uw camper of caravan, maar ook bijvoorbeeld voor gebruik op een boot. De omvormers uit deze serie zijn zogenaamde zuivere sinus inverters. Dit betekent dat kwaliteit van de 230VAC uitgang nagenoeg gelijk is aan het normale lichtnet. Er zijn namelijk drie manieren waarop een omvormer de gelijkspanning van 12 volt om kan zetten in een wisselende 230V-spanning. Als een blokgolf springt de spanning in één keer over van de ene naar de andere kant. Als een gemodificeerde sinus springt de spanning in stapjes naar de andere kant. Als een zuivere sinus wordt de spanning in één vloeiende beweging overgebracht. De omvormers van de PurePower serie werken volgens de laatste manier. Hierdoor kan alle apparatuur op deze inverters werken, mits het vermogen toereikend is uiteraard.

Eenvoudig in gebruik

Het gebruik van een omvormer is eenvoudig. Er hoeven geen uitgebreide instellingen doorlopen te worden bij de montage. Het apparaat heeft enkel een aan/uit schakelaar en eenvoudige LED aanduiding om de status van de inverter af te kunnen lezen. Bij inverters tot 1500 Watt zit er één stopcontact aan de voorzijde; bij inverters vanaf 1500 Watt zijn dat er twee. Indien u meerdere apparaten wilt aansluiten op de omvormer, kunt u met een verdeelblok werken.

De inverters uit de PurePower serie geven automatisch een signaal indien er een probleem wordt gedetecteerd. Indien nodig schakelt de inverter zichzelf uit wanneer er gevaar dreigt, zoals te diepe ontlading. Wanneer het gevaar geweken is, schakelt de inverter zichzelf weer in. De inverters worden geleverd inclusief accukabelset en eventueel met een afstandsbediening.

Conclusie

Waar gaat u een omvormer voor gebruiken? Voor het opladen van uw smartphone en tablet, of wilt u uw mobiele airco erop laten draaien? Voor elke capaciteitswens is er een geschikte omvormer beschikbaar. Neemt u gerust een kijkje in ons assortiment. En heeft u behoefte aan advies? Neem dan vrijblijvend contact op.